Μελάνια και toner εκτυπωτών EPSON
Οι εκτυπωτές στη σημερινή εποχή έχουν κατακλύσει την ηλεκτρονική αγορά με όλο και περισσότερα μοντέλα να κυκλοφορούν από όλες τις εταιρίες. Υπάρχουν μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής. Ανάμεσα σε όλες αυτές, υπάρχουν κάποιες εταιρίες που ξεχωρίζουν και εξέχουσα θέση σ’ αυτές κατέχει η εταιρία EPSON. Μια εταιρία που έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία των ηλεκτρονικών αλλά και των Ολυμπιακών αγώνων. Η πλήρης ονομασία της εταιρίας σήμερα είναι Seiko Epson Corporation, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στην κατασκευή εκτυπωτών για computers, όπως επίσης και εξοπλισμού πληροφορικής και εικόνας. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν εκτυπωτές inkjet, dot matrix και laser, scanners, desktop computers, laptops, projectors, home theatre τηλεοράσεις, ρομπότ, εξοπλισμό για βιομηχανικούς αυτοματισμούς, ταμειακές μηχανές, εκτυπωτές αποδείξεων και ετικετών, ταμεία πολυκαταστημάτων και άλλα σχετικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Η EPSON είναι μια από τις τρεις εταιρίες της Seiko Group της εταιρίας που έχει συνδέσει άμεσα το όνομά της με τα ρολόγια και τον εξοπλισμό χρονομέτρησης.
Αν και η πρώτη εταιρία ξεκίνησε το 1942, η εταιρία παραγωγής εκτυπωτών, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1961. Αφορμή για την κατασκευή εκτυπωτών στάθηκε η επιλογή της Seiko ως επίσημου χρονομέτρη των Ολυμπιακών αγώνων του 1964 στο Τόκυο. Η ανάγκη λοιπόν ενός printing timer για τις ανάγκες χρονομέτρησης των αγώνων, προκάλεσε την ανάπτυξη από την εταιρία ενός ηλεκτρονικού εκτυπωτή.
Είναι αργότερα, το 1968, που η εταιρία παρουσίασε σε παγκόσμια πρωτιά τον mini-printer EP-101 (EP εδώ σημαίνει Electronic Printer) το οποίο μπορούσε να προσαρμοστεί σε πολλά calculators. To 1975 το όνομα EPSON επινοήθηκε και καθιερώθηκε για την επόμενη γενιά των ηλεκτρονικών εκτυπωτών της Seiko ως παιδιά του EP-101 δηλαδή EP-SON ή EPSON.
Αργότερα το 1978, η EPSON παρήγαγε τον 8 στηλών dot-matrix printer TX-80, που ήταν βασικά ο εκτυπωτής του computer system PET της Commodore. Η εταιρία ανέπτυξε την τεχνολογία MicroPiezoΙnkjet η οποία χρησιμοποιούσε ένα πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο σε κάθε μπεκ εκτύπωσης ώστε να μη χρειάζεται να θερμαίνεται το μελάνι στην κεφαλή κατά την εκτύπωση. Το σύστημα αυτό το προσάρμοσε για πρώτη φορά το 1993 στον εκτυπωτή της Epson MJ-500 inkjet printer με το γνωστό cartridge Epson Stylus 800.
Έκτοτε η EPSON ανέπτυξε όλα τα είδη εκτυπωτών, με αντίστοιχη ανάπτυξη των φυσιγγίων μελανιών, πλασάροντας στην αγορά αναρίθμητα μοντέλα και τύπους. Το κύριο χαρακτηριστικό των μελανιών της EPSON είναι η οικονομική τιμή. Η γενικότερη τάση της δε, είναι να αναπτύσσει μοντέλα εκτυπωτών inkjet που κάθε κεφαλή να ψεκάζει ένα μόνο χρώμα, αποκλειστικά, σε αντίθεση με άλλες εταιρίες που προτιμούν να έχουν μια μόνο έγχρωμη κεφαλή για όλα τα χρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν τελειώσει το ένα χρώμα να μη χρειάζεται να πεταχτεί ένα ολόκληρο cartridge έστω και αν είναι γεμάτο με όλα τα υπόλοιπα χρώματα, αλλά κάθε φυσίγγιο να αλλάζεται μόνο του όταν το χρώμα του εξαντληθεί. Και φθηνά μελάνια και οικονομική χρήση τους λοιπόν για τους εκτυπωτές EPSON.